14:15
Міжнародний день рідної мови

21 лютого відзначається святкуванням Дня рідної мови у всьому світі.

Нам, українцям, переживаючи складний державотворчий процес, необхідно усвідомити всю важливість ролі мови у формуванні культурної самобутності народу і, звичайно, пам’ятно вшановувати цей день. Наші гімназисти також приєдналися до міжнародного процесу святкування Дня рідної мови, провівши 22 лютого конференцію серед учнів 7-А класу.

Основною метою заходу  було ознайомлення присутніх з історією виникнення вищезгаданого свята, введення його в нашій державі і розвиток української мови протягом більш як тисячоліття.

Як виявилося, запровадження свята відбулося у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної різноманітності. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

"Мова - це глибина тисячоліть". Істинне підтвердження цього вислову М.Шумила можна отримати, простеживши період зародження і процес розвитку нашої мови, де невід'ємними елементами були праці слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія, Нестра Літописця, Мілетія Смотрицького, започаткування нової літературної української мови Іваном Котляревським. Надзвичайно вражаючою частиною заходу виявилося ознайомлення із переліком численних законів та указів російського уряду з метою русифікації України протягом XVIII-поч. XXст. Однак навіть виданий у 1876 році Емський указ про цілковиту заборону української мови не призупинив процес культурного відродження нації.

Отож, необхідно зрозуміти важливу істину, що мова - душа національності, її святиня, неоціненний скарб, в якому відбилися і мудрість віків, і пам'ять тисячоліть, і невмирущий дух. Тому любімо і плекаймо нашу мову, збагачуймо і шануймо, бережімо її, оскільки "...поки живе мова - житиме народ...".

Переглядів: 477 | Додав: гімназія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: