11:36
« Кобзарю! Знов до тебе я приходжу, бо ти для мене совість і закон»

     14 березня 2017 року в Народному домі м. Яворова було проведено літературно-музичне свято « Кобзарю! Знов до тебе я приходжу, бо ти для мене совість і закон». Учасниками дійства став учнівський колектив Яворівської гімназії ім. Осипа Маковея. «Режисер» даного заходу – Галина Поляк, учитель української мови та літератури. Надали допомогу в організації і проведенні вечора – Надія Гудошнікова, Ярослав Світлак, Надія Луньо, Оксана Горбей, Галина Коломієць.

     Мета заходу – відзначення 203 річниці від для народження геніального пророка української нації, нагадати про безсмертність і невмирущість  його святих поезій, які й надалі залишаються потужним джерелом пробудження національної свідомості, символом нашої держави.

    Свято розпочалось із відеоролика « Заповіт» Т. Шевченка», вірша, який став нашим другим гімном.   Глядачі  мали змогу переглянути фрагменти із життя українського народу, зокрема про сучасні події на рідній землі.

    Ведучими  дійства були Тетяна Комісар ( 9-А), Степан Батіг (10-Б), Тетяна Воробей (9-В), Вадим Альошин (9-В). Зворушливим моментом стала інсценізація, у якій Тарас Шевченко (Іван Шевчик, 8-А) поскаржився до безжальної Долі (Наталя Михалюк, 9-Б) на своє важке життя: сирітство, неволя, заслання, чужина, самота і безлюддя...

   А далі, «розкриваючи» «Кобзар» і перегортаючи його сторінки, присутні поринули у світ поезій Тараса Шевченка. Глядачі отримали велике задоволення від майстерного декламування віршів геніального пророка. Читці один за одним дивували всіх своїм акторським  вмінням відчути й продемонструвати на сцені внутрішній стан ліричного героя. Прозвучали такі твори, як  «Чи то недоля чи неволя» (Богдан Климак, 9-А), «Гайдамаки» (Богдан Коновал, 9-А), «Розрита могила» (Соломія Зеленюх, 9-В), «І мертвим , і живим...» (Юлія Добрянська, 10-А), «Лілея» (Наталя Михалюк, 9-Б), «Наймичка» ( Ольга Рожук , 9-Б), «Єретик» (Володимир Маковецький, 9-Б).

    Після перегляду відеоролика «Сергій Нігоян читає уривок з поеми «Кавказ»», на сцену вийшли «мирні мітингувальники з  Майдану», яких розігнав «Беркут», тим самим показавши, як обмежують волю і вибір українського народу.

    Справжньою окрасою вечора стали пісні на слова Шевченка у виконанні наших гімназистів: «Відкриваю «Кобзар»» ( Юлія Воробйова, 7-В), «Бодай тобі,  доле» (Ольга Кіт, 8-Б), «Тополя» ( Іван Шевчик, 8-А, Любов Поляк, 7-Б).

    Не менш хвилюючим стало «звернення Шевченка до бойовиків». У кожному почутому пророчому слові «Осії. Глава 14. Подражаніє» поет ніби передбачив усі події, що відбуваються зараз в Україні, пристрасно висловив глибокий  біль за трагічну долю «любого краю». Проймаючими до сліз стали  вірші «Хитнеться свобода...» ( Христина Шумило, 8-А) і «Чому ти плачеш , душенько тендітна?» (Юліана Петрик, 11-Г), «Молитва за Україну» (Анастасія Федик, 9-А).

     На завершення під гучні оплески на сцену вийшли всі учасники свята  та пролунала пісня «Шляхи Тараса», яку виконав учень 7-Б класу Маркіян Петришин.

 

 

Переглядів: 510 | Додав: гімназія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: